در كشور تاجيكستان حلول ماه مبارك از طرف شوراي علماء تعيين ميگردد. مردم تاجيكستان بالاي 95% مسلمان و عمده حنفي مذهب بوده و سلطه هفتاد ساله كمونيستها نيز نتوانسته است مناسبتهاي مذهبي را در آن كشور ريشه كن نمايد. و از طرفي بعد از فروپاشي رژيم كمونيستي اين مناسبتها پررنگتر شده است.
مردم از چند روز قبل براي ماه مبارك آماده میشوند و با فرا رسيدن ماه مبارك رمضان، فوج فوج به صف نمازگزاران افزوده ميشود. در كوچه و بازار مردم بيشتر مراعات حال يكديگر را دارند و يك فضاي معنوي همه جارا فرا ميگيرد.
برنامههای این ماه
مهمترين عمل در ماه مبارك نمازهاي تراويح و ختم قرآن است.
در اين ماه هر شب بعد از نماز عشاء سي ركعت نماز تراويح كه نماز مستحبي است با جماعت برگذار ميشود.
در شبهاي مبارك كه بهار قرآن است، قرآن كريم با صدايدلنشين حافضان تلاوت ميشود.
افطار
از برنامههاي ديگر افطاريها ميباشد. مردم تاجيكستان مهمان دوست هستند و به هر بهانهاي مهماني برگزار مينمايند. مخصوصاً در ماه مبارك رمضان، كمتر پيش ميآيد كه خانوادهها در خانه خود و سر سفرههايشان افطار بخورند، چون به خانه فاميل يا برادران و خواهران و ... به افطاري دعوت ميشوند.
شب قدر
شب قدر در دهه آخر و شب 27 ماه مبارك دانسته شده است. در اين شبها معمولاً مردم پير و جوان در مسجدهابيدار ميمانند و به اداي نماز و قرائت قرآن مشغول ميشوند و همچنين علماي دين سخنراني ميكنند.
عید فطر
عيد فطر باز هم از طرف همان شوراي علما تعيين ميگردد. روز عيد مردم به سوي مسجدها سرازير ميشوند و نماز عيد با شكوه و شهامت خاصي برگزار ميگردد.